Valuta omrekenen

Zwitserse franc

De Zwitserse frank (Fr, SFr) is het wettige betaalmiddel van zowel Zwitserland als Liechtenstein. Deze munt wordt wereldwijd ook wel aangeduid met de valuta code CHF. De officiƫle naam van Zwitserland is Zwitsers Eedbondgenootschap. Deze naam wordt op de munten in het Latijn geschreven. De reden hiervoor is dat het land vier officiƫle talen kent. Zwitserland behoort tot de Europese Unie, maar geniet al jaren van haar neutrale positie. Het land voert dan ook niet de euro, maar de Zwitserse franc. Gebruik hieronder de valuta calculator voor het omrekenen van de valuta. Bekijk ook de actuele wisselkoers van de Zwitserse franc.

Valuta omrekenen

Zwitserse franc wisselkoers (CHF)

1 Zwitserse franc is omgerekend 1.0079862 Amerikaanse dollar.

Geschiedenis

De Zwitserse franc werd in 1798 ingevoerd, toen had iedere provincie zijn eigen munt en waren er meer dan 860 verschillende munten in omloop. In datzelfde jaar volgde de Zwitsers het voorbeeld van Frankrijk op door een algemene munt in te voeren. De Zwitserse franc is een feit en was 1,5 Franse franc waard. Het meeste geld kwam voornamelijk nog uit andere landen en daarom werd er in 1850 een nieuwe Zwitserse franc in omloop gebracht. De huidige Zwitserse franc.

Munten van de Zwitserse frank

De frank bestaat uit honderd rappen. Tot 1967 waren zowel de munten van 50 rappen als van 1,2 en 5 franken gemaakt van zilver. Momenteel zijn de volgende munten in omloop: 5 rappen, 10 rappen, 20 rappen, 50 rappen, 1 frank, 2 frank en 5 frank. Het briefgeld dat gebruikt wordt is: 10 frank, 20 frank, 50 frank, 100 frank, 200 frank en 1000 frank.

Wisselkoers Zwitserse frank

Op 6 september 2011 heeft de Zwitserse Centrale Bank een bovengrens aan de stijging van de frank gesteld. Er werd een wisselkoers van 1,20 CHF/EUR ingesteld, omdat de hoge frank dramatisch was voor de Zwitserse export.