Valuta omrekenen

Turkse lira

De Turkse Lira (TL) is het betaalmiddel in Turkije. In 2005 stapte de lira over op de Nieuwe Turkse Lira. Deze valuta had toen wereldwijd de minste waarde. De nieuwe lira is in waarde gelijk aan één miljoen oude lira. Men kon nog tot aan 2005 betalen met de oude munt. Vanaf 2009 heeft de regering van Turkije besloten het woordje ‘nieuwe’ weg te laten en heet de munt nu de Turkse lira. Het internationaal genormeerde symbool voor de Turkse lira is TRY.

Valuta omrekenen

Turkse lira wisselkoers (TRY)

1 Turkse lira is omgerekend 0.1735143 Amerikaanse dollar.

Valuta symbool Turkse lira

De Turkse lira heeft sinds maart 2012 een eigen symbool. Het teken is een t met een dubbele streep. Het doet enigszins denken aan een anker. Volgens premier Tayyip Erdogan is de betekenis hiervan dat de munt een veilige haven is.

Economie Turkije

De koers van de Turkse lira is de afgelopen jaren evenwichtiger geworden als je dit vergelijkt met de euro en dollar. De Turkse economie ontwikkelt zich positief, dat resulteert in een waarneembare stijging in de koers. Ondertussen wijst uit dat Turkije voor het overgrote deel onaantastbaar lijkt voor de crisis in de eurozone.

Geschiedenis Turkse Lira

De lira van de Turken haalde aan het begin van de 21ste eeuw een heus dieptepunt. In 70 jaar tijd was de munt flink in waarde gedaald en in 2001 was 1 dollar ongeveer 1.650.000 Turkse lira. In 2005 werd de nieuwe lira ingevoerd en in 2009 werd het woordje ‘nieuwe’ ervoor weggehaald. In 2005 was de lira de minst waardevolle munt ter wereld, maar de munt is tegenwoordig alweer een klein beetje in waarde gestegen.

Hoge bedragen Turkse Lira

Vergelijkbaar met hoe de Fransen waardes uitdrukten na het invoeren van de Franc, wordt er in Turkije nog gebruik gemaakt van de uitdrukking in hoge bedragen. Zo kan een tapijt bijvoorbeeld twee miljard lira kosten, 2000 YTL.