Valuta omrekenen

Roemeense leu

De Roemenen betalen met de Roemeense leu. De internationale afkorting voor handelsverkeer is RON. Verder wordt de valuta aangegeven met de letter L. Gebruik de valuta calculator voor het omrekenen van de valuta. Sinds 2005 hebben alle biljetten van de Roemeense leu dezelfde vorm en formaat als de biljetten van de euro. Wanneer de Roemenen in de toekomst eventueel over zouden stappen naar de euro zijn de apparaten die reeds in gebruik zijn eenvoudig aan te passen.

Valuta omrekenen

Roemeense leu wisselkoers (RON)

1 Roemeense leu is omgerekend 0.233571 Amerikaanse dollar.

Geschiedenis

Halverwege 2005 werd de waarde van de leu revalueerd en is de nieuwe leu, 10.000 oude leu waard. De valuta code werd toen ook direct gewijzigd en veranderde van ROL naar RON. De Roemeense leu heeft haar naam te danken aan de daalders afkomstig uit Nederland die in het land de ronde deden in de 17e eeuw. De daalder bevat een afbeelding van een leeuw, die de Roemenen een lei noemen.

Waarde

De wisselkoers van de Roemeense leu in verhouding tot de euro is alles behalve stabiel. Één euro staat gelijk aan ongeveer 4,3 Roemeense leu. We kunnen geen euro’s meer omwisselen naar de leuk doordat de munt veel te onstabiel is. Het is wel mogelijk om de Roemeense leu naar euro om te wisselen in Roemenië zelf.