Valuta omrekenen

Poolse zloty

In Polen betaalt men met de Poolse zlotzy, waarvan de valuta code PLN is. Het valutateken van de zloty is zł. De naam zlotzy betekent ‘gouden’ en de munt houdt waarschijnlijk verbintenis met de gulden. Beide munten hebben namelijk hun naam te danken aan de gulden florijn. Het omrekenen van de valuta Poolse zlotzy kan hier eenvoudig worden gedaan op deze website.

Valuta omrekenen

Poolse zloty wisselkoers (PLN)

1 Poolse zloty is omgerekend 0.2596489 Amerikaanse dollar.

Geschiedenis Poolse zlotzy

De Poolse zlotzy werd in 1252 gebruikt als wettelijk betaalmiddel in Florence. De munt werd voornamelijk door handelaars in Europa gebruikt en in Polen werd deze munt tot de zloty omgedoopt. Naast de zloty werd in de 18e en de 19e eeuw ook de Rijnlandse gulden gebruikt. In 1918, toen de Polen met een vernieuwde staat op de proppen kwam voerde ze vooral de Poolse mark. Na een hervorming van de munt werd de zloty uiteindelijk in 1923 ingevoerd.

Waarde Poolse zlotzy

Polen is sinds 2004 lid van de EU, maar voert nog geen euro zoals een hoop andere landen binnen de Europese Unie. Het lijkt erop dat het nog even gaat duren voordat Polen ook de euro als wettelijk betaalmiddel in gaat voeren en tot die tijd zullen ze het moeten doen met hun vertrouwde Poolse zloty. De verhouding tussen de euro en de Poolse zloty is ongeveer 1:4.