Valuta omrekenen

Pond

Het Britse pond (£), ook wel pond sterling genoemd, is het wettelijk betaalmiddel in het Verenigd Koninkrijk. Het pond wordt in de internationale valuta handel afgekort als GBP. Alle delen van het Verenigd Koninkrijk hebben verschillende biljetten. Daarmee kan in het gehele land betaald worden. De Britse pond is een sterke munt. De valuta is erg belangrijk op het gebied van de valutahandel. De pond is een harde valuta waar veel mee wordt gehandeld.

Valuta omrekenen

Pond wisselkoers (GBP, Brits pond sterling)

1 Brits pond sterling is omgerekend 1.2825931 Amerikaanse dollar.

Pond sterling

De naam van de valuta: pond is afkomstig van Troy Pound. Dit is een gewichtseenheid van edele metalen. Hendrik II van Engeland, die toen koning van Engeland was, introduceerde in het jaar 1158 de Sterling. Het pond sterling was in de 18e en 19e eeuw wereldwijd de belangrijkste valuta. Deze periode hield aan tot ongeveer het eind van de Eerste Wereldoorlog. Tot 1999 kwam deze eer toe aan de Amerikaanse dollar. Vanaf dat jaar dingt de euro mee aan deze positie. Over het algemeen is het pond een stabiele munteenheid.

Munten Britse pond

Ondanks dat het Verenigd Koninkrijk onderdeel is van de Europese Unie, is het land niet overgestapt op de euro. De munten die momenteel in het Verenigd Koninkrijk gebruikt worden zijn: 1, 2, 5, 10, 20, 50 penny, £1 en £2. De bankbiljetten die gehanteerd worden zijn: 5 pond, 10 pond, 20 pond en 50 pond.