Valuta omrekenen

Litouwse litas

De Litouwse litas is de nationale valuta van Litouwen. De valuta code voor de munteenheid is LTL en wordt afgekort met Lt. Bekijk hier de actuele wisselkoers van de Litouwse latis of gebruik de valuta calculator voor het omrekenen van een bedrag naar een andere valuta.

Valuta omrekenen

Litouwse litas wisselkoers (LTL)

1 Litouwse litas is omgerekend 0.321681 Amerikaanse dollar.

Geschiedenis Litouwse litas

De munt zoals Litouwen die nu kent werd in 1922 ingevoerd en verving destijds de Ostrubel en Ostmark die werd gevoerd sinds de Eerste Wereldoorlog. In 1941 moest de litas plaatsmaken voor de Russische roebel als gevolg van de bezetting van de Russen in die periode. In 1993, toen Litouwen weer onafhankelijk was, voerde men de Litouwse litas weer in. De overgangsmunt de talonas werd toen vervangen. Tot aan 2002 was de wisselkoers van de valuta gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (USD) in een verhouding van vier staat tot één. Sinds de komst van de euro is de koers van de litas gekoppeld aan de euro sinds 2002.

Koers Litouwse litas

De wisselkoers tussen de litas en de euro is erg stabiel, er vinden nauwelijks veranderingen plaats. Deze koers kan je gebruiken voor het omrekenen van de litas naar de euro en omgekeerd.

Hoeveel de litas waard is, is dus enorm afhankelijk van de koers van de euro. De Litouwse litas zal waarschijnlijk verdwijnen als het land zich ook bij de Europese Unie voegt. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit in 2014 gebeuren, tot die tijd kunnen ze nog geen euro voeren.