Valuta omrekenen

Kroatische kuna

De Kroaten betalen met de Kroatische kuna (HRK). Het valutateken van de Kuna is kn. Kuna is Kroatisch voor marter dat op zijn beurt verwijst naar martervellen wat men in de middeleeuwen als betaalmiddel gebruikte. De Kroatische kuna is beschikbaar in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 lipa (centen). Daarnaast zijn er ook 1, 2 en 5 kuna. In vergelijking met onze euro is de koers van de Kroatische munt relatief stabiel. Voorafgaand aan de kuna hadden de Kroaten de Joegoslavische dinar, die in 1994 plaats heeft gemaakt voor de Kroatische kuna.

Valuta omrekenen

Kroatische kuna wisselkoers (HRK)

1 Kroatische kuna is omgerekend 0.1490272 Amerikaanse dollar.

Geschiedenis Kroatische kuna

De Kroatische kuna vond opnieuw haar weg als nationale munt in 1994 toen het land onafhankelijk werd. De munt kwam in de plaats voor de Joegoslavische dinar. Er heerste veel ophef omtrent de naam de dinar en er werd nog even gespeculeerd dat de dinar niet de kuna werd, maar de kroon. Hier werd echter niet voor gekozen als gevolg van de negatieve lading die de munt nog had na het Oosterijks-Hongaarse rijk.

Waarde Kroatische kuna

Eén Kroatische kuna is 100 lipa, hun versie van 100 cent is één euro. Op dit moment is één euro ongeveer zeven kuna waard en een Amerikaanse dollar is ongeveer 11 kuna waard. De wisselkoers van de kuna schommelt nogal en wanneer u dus op vakantie gaat naar Kroatië is het wijs om de actuele koers van de Kroatische kuna op onze website te raadplegen.