Valuta omrekenen

Euro

De euro (€) is de gemeenschappelijke valuta van de Europese Economische en Monetaire Unie. Het internationaal genormeerde symbool voor de euro is EUR. De belangrijkste reden voor de invoering van de euro is dat men de schommelende wisselkoersen binnen Europa wilde stabiliseren. Sinds 1 januari 2002 kan in een groot aantal Europese landen met deze munteenheid betaald worden.

Valuta omrekenen

Euro wisselkoers (EUR)

1 Euro is omgerekend 1.126 Amerikaanse dollar.

Europese landen

In 16 Europese landen kan men met de euro betalen. De landen die deze munteenheid voeren zijn: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Portugal, Oostenrijk, Italië, Griekenland en Finland.

Invoering van de euro

De effectenbeurzen zijn per 1 januari 1999 tegelijkertijd overgegaan naar de euro. Sinds die dag werden de aandelenkoersen op de beurs genoteerd in euro’s. Tevens is op die datum de koers vastgesteld op 2,20371 gulden. Niet elk Europees land mag de euro invoeren. In het Verdrag van Maastricht staan vier convergentiecriteria waaraan Europese landen moeten voldoen: lage inflatie, lage rente, degelijke overheidsfinanciën en een stabiele wisselkoers. Dankzij de invoering van de euro is het geldverkeer binnen de Europese Unie vergemakkelijkt. Daarbij komt dat de Amerikaanse dollar minder invloed heeft gekregen.