Valuta omrekenen

Braziliaanse real

In Brazilië is de valuta Braziliaanse Real het betaalmiddel. De valuta wordt aangeduid met het valuta symbool R$ en wordt bij de bank met de code BRL aangegeven. Dit zijn handige gegevens bij het omrekenen van de valuta. Braziliaanse real is Portugees voor Real brasileiro, de naam real is een verwijzing naar het Portugees voor koninklijk. De Braziliaanse munteenheid beschikt over munten van 5, 10, 25 en 50 cent(avo) en 1 real. De biljetten zijn beschikbaar in 2, 5, 10, 20, 50 en 100 real.

Valuta omrekenen

Braziliaanse real wisselkoers (BRL)

1 Braziliaanse real is omgerekend 0.248301 Amerikaanse dollar.

Geschiedenis van de Braziliaanse real

Vanaf het jaar 1624 konden we met de gulden betalen in Brazilië, toen Nederland het land nog bezette. Vanaf het jaar 1654 werd de BRD of ook wel réis ingevoerd als munteenheid van Brazilië waarop de Braziliaanse real volgde in 1690. Deze munteenheden werden zelfs nog door de Nederlanders gedrukt, maar vanaf 2010 kregen de Brazilianen zelf de mogelijkheid om nieuwe biljetten en munten in omloop te brengen. Deze nieuwe biljetten zijn iets groter gemaakt en beter beveiligd.

Waarde van Braziliaanse real

Na een economische crisis in 1999 begon de munt sterk in waarde te verminderen. De Braziliaanse overheid greep in door de koers via de Centrale Bank kunstmatig hoog te houden. Pas toen Lula president werd, daalde de wisselkoers van de Braziliaanse real. Op het laagste punt was de koers vier real op één Amerikaanse dollar, maar vandaag de dag is één Braziliaanse real ongeveer 35 eurocent of 50 dollar cent. Dat wil zeggen dat wij met één euro ongeveer drie keer zoveel kunnen kopen in Brazilië dan in ons eigen land. Nederland importeert dan ook onder andere veevoer, vruchten, vlees, groente, aardolie en ijzererts uit het land.